Ce sunt platile online

Banca ofera clientilor sai instrumentele cu care isi poate plati cheltuielile. Aceste instrumente sunt numite metode de plata si sunt variate, iar printre ele se numara si serviciul de plati online.
Plata online: definitie
plationlinePlatile online reprezinta platile care se fac prin intermediul internetului. Uneori sunt numite “e-plati” sau “bani electronici”, iar acestea se dezvolta in paralel cu cresterea comertului electronic.
Plata online se face in partea securizata a site-ului unui comerciant pe internet sau a unui site bancar.
Pentru a plati online, pur si simplu se indica numarul cardului bancar si data expirarii. Acest lucru este posibil datorita semnaturii electronice si a certificatului electronic.
In ceea ce priveste tranzactiile, acestea se fac de multe ori intre o banca si un serviciu de plata specializat (PSP), prin mijloace de plata.
Diverse solutii de plata online
Platile online se pot face prin mai multe instrumente:
Plati online cu cardul bancar. Cumparatorul este adus intr-o zona sigura, dupa care i se cere numele si detaliile bancare (numarul cu 16 cifre, cele 4 cifre de la data de expirare, ultimele 3 cifre ale pictogramei de pe spatele cardului).
Plata online, cu un e-numar de card, sau e-card bancar. Puteti plati online, fara sa va dati numarul cardului bancar. E-numerele sunt date pe card si sunt temporare.
Plati online, fara un card bancar. Unele servicii va permit sa platiti online, fara a da numarul cardului de credit (cele mai cunoscute sunt PayPal si Google Checkout ). Acestea sunt site-uri care gestioneaza conturile si va permit tranzactii monetare realizate direct.
Aceasta solutie de plata online implica detinerea unei adrese de e-mail si a unui numar de card bancar care se comunica intermediarului, doar in momentul inregistrarii.
Acest tip de serviciu va permite, de asemenea, sa primiti bani, sa faceti transferuri si viramente, etc.
Costurile tranzactiei pot fi mari, dar sunt adesea suportate de catre comercianti si, prin urmare, nu ii afecteaza pe clienti.
Plata online cu 3D-Secure sau verificata prin Visa. Pentru o securizare mai buna a platilor online cu cardurile bancare a fost pus in aplicare un nou protocol.
In practica, dupa introducerea detaliilor despre cardul bancar, clientul este indreptat catre o fereastra de control a bancii sale, unde trebuie sa introduca un nou cod pe care i l-a trimis banca (poate sa fie un cod valabil intotdeauna, sau se poate trimite cate un cod de fiecare data, prin SMS, in momentul tranzactiei).
Avantajul acestui sistem este de a reduce in mod semnificativ utilizarea frauduloasa a numerelor cardului bancar.
Pericolele legate de plata online
Inainte de a face o achizitie online, trebuie sa ne intrebam daca site-ul respectiv are o eticheta de securitate si daca tranzactiile pe care le facem cu cardul bancar sunt prelucrate.
Principalul pericol pe care il presupune plata online este cel de phishing. Aceasta este o tehnica frauduloasa care incearca sa uzurpe identitatea bancara. Cu alte cuvinte, se cere unei persoane printr-un e-mail (care pretinde ca este trimis de la banca) sa confirme detaliile bancare. Inainte de toate, trebuie sa fiti foarte atenti la expeditorul e-mailului si la continut.
Exista diferite moduri de a va apara impotriva phishing-ului, printre care se numara utilizarea unui browser cu un sistem anti-phishing.

Comments are closed.